СУТНІСТЬ ЮРИДИЧНОГО СУПРОВОДЖЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Статтю присвячено теоретико-правовому аналізу юридичного супроводження підприємницької діяльності у сфері сільського господарства та дослідженню його сутності. Окрему увагу приділено основним ризикам провадження підприємницької діяльності у сфері сільського господарства. У статті запропоновано визначення поняття «підприємницька діяльність у сфері сільського господарства», досліджено особливості такої діяльності. Аргументовано тезу, що особливості підприємницької діяльності у сфері сільського господарства зумовлені специфікою кліматичних та природних умов, сезонністю, високою капіталомісткістю, специфікою земельних відносин та залежністю від державної підтримки. Підкреслено, що успішний розвиток підприємницької діяльності у сфері сільського господарства передусім потребує ефективного управління ризиками, інвестицій, інноваційного підходу до вирішення основних завдань та якісного юридичного супроводження. Досліджено основні форми юридичного супроводження підприємницької діяльності у сфері сільського господарства. У статті надано авторське визначення поняття «юридичне супроводження підприємницької діяльності у сфері сільського господарство». Обґрунтовано, що метою юридичного супроводження підприємницької діяльності у сфері сільського господарства – є мінімізація правових ризиків, правовий захист прав та відповідного суб’єктів господарської діяльності, а також забезпечення відповідності їхньої діяльності чинним нормам права.
Keywords: агробізнес; консалтинг; підприємницька діяльність; правовий захист; сільське господарство; юридичне супроводження