ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО РОЗВИТКУ І ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена з’ясуванню змісту поняття «адміністративно-правове забезпечення державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів в Україні». Автором аналізуються переваги і недоліки існуючих підходів учених щодо тлумачення сутності адміністративно-правового забезпечення. Під таким забезпеченням учені переважно розуміють: вид нормативно-правового забезпечення; безперервну діяльність, спрямовану на формування певних умов; порядок діяльності; основу адміністративно-правового впливу; комплекс інструментів і методів їх застосування, спрямовані на формування певних умов. Під «адміністративно-правовим забезпеченням» пропонується розуміти цілеспрямований управлінський процес, в рамках якого суб’єкти публічної влади і громадянського суспільства, спираючись на норми та принципи адміністративного права, взаємодіють для створення певних умов, за яких: публічне адміністрування здійснюється законно, ефективно і передбачувано; права і свободи людини не лише закріплюються на нормативно-правовому рівні, але реалізуються через гарантії і механізми охорони та захисту прав і свобод людини; динаміка публічних і приватних інтересів знаходить баланс у процедурно впорядкованій взаємодії суб’єктів адміністративного права. Під «адміністративно-правовим забезпеченням державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів в Україні» пропонується розуміти цілеспрямований управлінський процес, в рамках якого держава (через органи публічної служби) за участю суб’єктів громадянського суспільства, ґрунтуючись на нормах і принципах адміністративного права, приймає рішення та здійснює управлінські дії з використанням адміністративно-правових інструментів для забезпечення умов, за яких держава: правомірним чином, ефективно і передбачувано планує, розробляє, затверджує та реалізує політику у сфері віртуальних активів; гарантує та захищає права учасників ринку віртуальних активів; забезпечує баланс між публічними інтересами та приватними інтересами у сфері обігу віртуальних активів в Україні. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та уточняється значення адміністративно-правового забезпечення державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів для подальшого розвитку України в якості сучасної правової держави з ринковою економікою.
Keywords: адміністративно-правове забезпечення; адміністративно-правовий вплив; віртуальні активи; державна політика