ПОНЯТТЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОТИМІННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОЇ КАТЕГОРІЇ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто поняття та характеристику протимінної діяльності як адміністративно-правової категорії. Встановлено, що дослідження поняття протимінної діяльності та її характеристики як адміністративно-правової категорії є нормативним, що знаходить відповідне обґрунтування в межах наявних наукових концепцій, правових норм, бібліотечних матеріалів, міжнародних стандартів у сфері протимінної діяльності. Під час написання цієї статті було застосовано загальнонаукові (аналіз і синтез, індукція і дедукція, абстрагування і конкретизація, аналогія, прогнозування і моделювання та ін.) та спеціальні (формально-юридичний, порівняльно-правовий, формально-правовий методи та ін.) методи дослідження. Охарактеризовано сутність протимінної діяльності у двох аспектах: як управлінської (адміністративної) діяльності та як господарської діяльності, що передбачає відповідне адміністрування й порядок допуску до її проведення, дотримання стандартів та регламентів при її здійсненні. Серед суб’єктів управлінської діяльності визначені суб’єкти публічної адміністрації або суб’єкти з делегованими повноваженнями, а в числі господарюючих суб’єктів у сфері протимінної діяльності виокремлено сертифіковані (акредитовані) на те юридичні особи публічного (приватного) права. Визначено місце протимінної діяльності у сукупності заходів забезпечення національної безпеки, що надало можливість запропонувати пропозиції до законодавства у цій сфері. У змісті протимінної діяльності диференційовано заходи: інформаційно-роз’яснювального, соціального, сервісного, суміжного характеру; безпосередньо розмінування (гуманітарного розмінування). Відзначені особливості протимінної діяльності з огляду на її зміст та характерні риси. Так, до особливостей протимінної діяльності віднесено: комплексний характер; включення до змісту технічних, інформаційних, організаційно-правових, профілактичних, первісних, похідних заходів; розмежування останніх за часом та наслідками (оперативні, тактичні та стратегічні), за умовами здійснення (воєнні, післявоєнні, гуманітарного характеру), за джерелом фінансування (з державного чи місцевого бюджетів, коштів міжнародних організацій та фондів, приватних надходжень).
Keywords: протимінна діяльність; національна безпека; воєнна безпека; екологічна безпека; розмінування; сертифікація; стандарти; регламенти; адміністративно-правова категорія