ТИПОВІ СПОСОБИ ТА СЛІДИ ДОМАГАНЬ ДИТИНИ ДЛЯ СЕКСУАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті комплексно досліджено типові способи та сліди домагань дитини для сексуальних цілей, що є однією з найскладніших і найчутливіших категорій кримінальних правопорушень у сучасній криміналістиці. Наголошено, що способи вчинення злочину та його сліди є нерозривно пов’язаними елементами криміналістичної характеристики. З’ясовано, що спосіб визначає, які зміни відбудуться в навколишньому середовищі, а сліди, своєю чергою, є матеріальним чи ідеальним відображенням цього способу. Доведено, що такий інтегрований підхід дозволяє сформувати повну та об’єктивну картину події злочину, що є необхідною передумовою для успішного розслідування. Встановлено, що способи вчинення домагань дитини для сексуальних цілей є ключовим елементом відповідної криміналістичної характеристики, який представлений системою дій правопорушника з підготовки, безпосереднього вчинення та приховування вказаного різновиду правопорушень. Виокремлено та детально охарактеризовано типові способи домагань дитини для сексуальних цілей. Паралельно з аналізом способів, у статті розглянуто типові сліди цих злочинів. Наголошено, що типові сліди домагань дитини для сексуальних цілей охоплюють не лише традиційні матеріальні сліди, а й величезний масив цифрових, психологічних та документальних відображень. Підкреслено, що ефективне розслідування домагань дитини для сексуальних цілей вимагає від слідчих глибокого розуміння нерозривного зв’язку між типовими способами та слідами, що дозволяє не просто виявляти окремі докази, а відтворювати цілісну картину злочинної події, ідентифікувати злочинця та забезпечити належну правову реакцію.
Keywords: криміналістична методика; сексуальна експлуатація; сексуальне насильство; методика розслідування; домагання дитини для сексуальних цілей; криміналістична характеристика; типові способи; типові сліди