ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА СИСТЕМИ СУБ'ЄКТІВ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Статтю присвячено науковому дослідженню поняття та структури системи суб’єктів оцінювання ефективності підприємницької діяльності. Досліджено зміст понять «суб’єкт права» та «суб’єкт адміністративних правовідносин», важливих категорій правового аналізу. Запропоновано визначення поняття «система суб’єктів оцінювання ефективності підприємницької діяльності». Обґрунтовано, що систему суб’єктів оцінки ефективності підприємницької діяльності, передусім, складають суб’єкти публічного адміністрування, а також суб’єкти, які здійснюють регулюючий, контролюючий чи інший адміністративно-правовий вплив на процес здійснення підприємницької діяльності та оцінки її ефективності. У статті запропоновано класифікацію системи суб’єктів оцінювання ефективності підприємницької діяльності в Україні, що проводиться шляхом поділу останньої на суб’єктів внутрішньої (керівники, внутрішній аудит, економічні служби підприємства) та зовнішньої оцінки (державні контролюючі органи, незалежні аудитори, банківські установи, громадські організації). Аргументовано, що система оцінки ефективності підприємницької діяльності включає в себе як внутрішніх суб’єктів, які діють в межах самої юридичної особи, так і зовнішніх суб’єктів, які забезпечують внутрішній та публічний аналіз результатів підприємницької діяльності. Проаналізовано їх роль системі оцінки ефективності підприємницької діяльності, а також окреслено взаємозв’язки між ними. Автор на основі проведеного аналізу доходить висновку, що усі суб’єкти, що входять до системи оцінки ефективності підприємницької діяльності взаємодіють, що забезпечує повноту, об’єктивність і збалансованість оцінювання ефективності підприємницької діяльності, сприяє прозорості бізнесу, відповідності його вимогам законодавства.
Keywords: адміністративне право; бізнес; внутрішній аудит; державний контроль; ефективність; оцінювання; правове регулювання; суб’єкти