КРИМІНОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОТИДІЇ КРИМІНАЛЬНІЙ АКТИВНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У КІБЕРПРОСТОРІ В КОНТЕКСТІ ПРОБЛЕМИ ВТЯГНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПІДРИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОТИ УКРАЇНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена проблемі протидії злочинності неповнолітніх у кіберпросторі в контексті їх втягнення у підривну діяльність проти України. Представники держави-агресора, російської федерації, вдаються до усіх можливих методів ведення війни, зокрема й залучення українських дітей до диверсійної, терористичної діяльності шляхом їх вербування у кіберпросторі. кібергігієни серед неповнолітніх, встановлення ефективного оперативного контролю зі намаганнями держави-агресора розширювати агентурну мережу в Україні. На окрему увагу потребує реформування діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції у бік отримання повноважень у проведення оперативно-розшукової діяльності, створення у їх структури секторів кібербезпеки. Запобігання злочинам у кіберпросторі потребує комплексної стратегії: правової просвіти, технічної грамотності, психологічної підтримки підлітків та ефективної взаємодії між закладами освіти, батьками, правоохоронними органами. Лише через об’єднання зусиль можна вберегти молодь від злочинного впливу і не допустити втрати їхнього майбутнього.
Keywords: кіберпростір; вербування; втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність; кіберзлочинність; кібербезпека; теракт; диверсія; війна; протидія злочинності