ДО ПИТАННЯ ПРОФІЛАКТИКИ МІЖНАРОДНОГО ТЕРОРИЗМУ: УПРАВЛІНСЬКИЙ ТА ЕТИЧНИЙ АСПЕКТИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті зазначено, що питання профілактики міжнародного тероризму тісно пов’язано з морально-етичною складовою життєдіяльності суспільства, постмодерною свідомістю, що стала панівною у сучасному світі. Проаналізовано окремі положення Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму та Глобальної контртерористичної стратегії Організації Об'єднаних Націй. Зазначено, що етичний аспект профілактики міжнародного тероризму охоплює врахування підвалин для вчинення терористичних актів, що закладені на рівні релігії, сімейного виховання з відповідним прищепленням дитині системи уявлень та цінностей, які так чи інакше виправдовують тероризм. Водночас етичний аспект передбачає визначення етично допустимих рамок втручання правоохоронних органів в особисте життя громадян. Наголошено, що профілактика міжнародного тероризму нерозривно пов’язана із здійсненням відповідного управлінського впливу, визначенням взаємозв’язку між прийнятими управлінськими рішеннями та загостренням проблеми тероризму, що розкриває сутність управлінського аспекту досліджуваної проблематики.
Keywords: профілактика міжнародного тероризму; міжнародне кримінальне право; етичні вимоги; правоохоронна діяльність; етика функціонування органів публічної влади; управлінський аспект