АКТУАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена аналізу історичного досвід формування військової тактики і стратегії у світовому контексті. Розглянуто сутність такої особливості тактико-спеціальної підготовки поліцейських в умовах воєнного стану, як спрямованість на забезпечення високої бойової готовності особового складу крізь призму врахування готовності до різноманітних бойових ситуацій, які можуть мати місце не лише на полі бою, але й раптово виникати у населених пунктах, надано авторські рекомендації щодо врахування вказаної особливості у ході проведення занять із тактичної підготовки в системі службової підготовки поліцейських. Звернено увагу на такі особливості тактико-спеціальної підготовки поліцейських в умовах воєнного стану, як необхідність набуття особовим складом навичок, пов’язаним з груповим виконанням оперативних завдань та спрямованість на набуття психофізичної готовності до виконання поставлених завдань. Зазначено, що в ході формування у поліцейських психофізичної готовності до виконання завдань в умовах воєнного стану актуалізується роль спеціальної психологічної підготовки. Наголошено, що на заняттях із тактико-спеціальної підготовки неможливо у реальних умовах повною мірою відтворити бойові умови з усіма подразниками, чинниками, які впливають на дії особового складу. Проте це вбачається можливим за допомогою технологій віртуальної реальності.
Keywords: Національна поліція України; поліцейські; особливості; тактико-спеціальна підготовка; бойова готовність; психофізична готовність