НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОНЯТТЯ «ТАЄМНИЦЯ»: СУТНІСТЬ, ОЗНАКИ ТА ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Зважаючи на велику кількість різноманітних дефініцій поняття «таємниця», яке міститься в національному законодавстві та науковій правничій літератури, в статті опрацьовано існуючі підходи до правового регулювання цього явища. Із застосуванням загальнонаукових методів аналізу та синтезу встановлено, що законодавчо визначені випадки обмеження доступу до «інформації» спрямовані на забезпечення суспільно корисної функції впорядкування відносин з метою запобігання шкоди від розголошення певних відомостей. Констатовано відсутність єдиного нормативно-правового акта, який би встановлював перелік усіх різновидів «таємниць», а також наголошено на сутності причин, які ускладнюють проведення класифікації «таємниць». Зроблено висновок про недоцільність кодифікації відповідних правових норм на сучасному етапі розвитку національного законодавства. Запропоновано застосування інкорпорації (з опорою на основні ознаки категорії «таємниця») як підходу, результати якого можна ефективно використовувати в процесах освіти, навчання та нормотворчості.
Keywords: законодавство; інформація; класифікація; обмеження доступу; секретність; таємниця; термінологія