ОКРЕМІ ПРОБЛЕМИ КВАЛІФІКАЦІЇ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ЗАПОДІЮЮТЬ ШКОДУ ВЛАСНОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблем кваліфікації воєнних злочинів, що заподіюють шкоду власності. Встановлено, що на кваліфікацію заволодіння комбатантом майном, яке належить супротивній стороні впливають дві ключові обставини: 1) правовий статус майна, вид власності; 2) мета заволодіння таким майном. Правомірним вважатиметься таке заволодіння майном супротивної сторони, яке належить державі (державна власність супротивної сторони) та має на меті його використання у військових цілях. В інших випадках матиме місце воєнний злочин, передбачений ч. 1 ст. 438 КК України. Надана характеристика відповідного сегменту міжнародно-правової конвенційної бази, до якої відсилає диспозиція частини 1 вказаної статті. З’ясовано особливості кваліфікації заволодіння комбатантом майном, що належить власному війську, а також протиправних дій із майном цивільних осіб, вчинюваних в контексті збройного конфлікту. Сформовано критерії відмежування правомірного пошкодження або знищення майна в контексті збройного конфлікту (супутня шкода) від протиправного, воєнного злочину.
Keywords: війна; збройний конфлікт; кваліфікація; тактика; допит; експертиза; воєнний злочин; колабораційна діяльність; контекстуальний елемент; власність; викрадення; привласнення; знищення; пошкодження; супутня шкода; кримінальна відповідальність