ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА МОДЕЛЬ КРИМІНАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ДІНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ПРОВАДЖЕННЯМ ГОСПОДАРСЬКОЇ ЧИ ІНШОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТЕРИТОРІЯХ, ЯКІ ВІДНЕСЕНІ ДО КАТЕГОРІЇ НЕБЕЗПЕЧНИХ АБО ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИХ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена аналізу стану правового регулювання у сфері протимінної діяльності в Україні та пошуку шляхів підвищення ефективності діяльності з розмінування, убезпечення громадян від небезпечного впливу наслідків війни засобами кримінального законодавства України. В результаті системного аналізу стану правового регулювання у сфері протимінної діяльності в Україні запропоновано запровадити кримінальну відповідальність за провадження господарської або іншої діяльності на територіях, які віднесені до категорії небезпечних або потенційно небезпечних. Окремо наголошено на доцільності передбачення на законодавчому рівні можливості субсидіарного кримінально-правового реагування на причетність юридичних осіб як суб’єктів господарської та іншої діяльності до порушень вимог законодавства, пов’язаних із провадженням господарської або іншої діяльності на територіях, які віднесені до категорії небезпечних або потенційно небезпечних, суть якого зводилося би до застосування щодо причетних юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру, передбачених розділом ХIV-I Загальної частини КК України.
Keywords: криміналізація; кримінальна відповідальність; господарська діяльність; протимінна діяльність; невиконання вимог; покарання; заходи кримінально-правового характеру; юридична особа; штраф; конфіскація майна; ліквідація