ПОКАРАННЯ ТА ІНШІ ЗАХОДИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОГО ХАРАКТЕРУ ЗА ВЧИНЕННЯ КОРУПЦІЙНИХ ЗЛОЧИНІВ СЛУЖБОВОЮ ОСОБОЮ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ ПУБЛІЧНОГО ПРАВА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена аналізу передбачених у Кримінальному кодексі України покарань та інших заходів кримінально-правового характеру за вчинення корупційних злочинів службовою особою юридичної особи публічного права (ст. ст. 364, 368, 368-5, 369 Кримінального кодексу України), виявленню недоліків у їх нормативно-правовому визначенні, а також фокусуванні уваги на особливостях застосування окремих з них. Зазначено, що нормативно-правова визначеність покарань у санкціях окремих із зазначених статей Особливої частини Кримінального кодексу України не може не викликати зауважень з точки зору вироблених доктриною кримінального права правил побудови кримінально-правових санкцій. Наголошено, що одночасно з покаранням негативні правові наслідки вчинення окремих корупційних злочинів у сфері службової діяльності додатково проявляються й в інших заходах кримінально-правового характеру, які можуть бути застосовані як щодо фізичних, так і юридичних осіб.
Keywords: корупція; корупційний злочин; покарання; інші заходи кримінально-правового характеру; санкція; спеціальна конфіскація; конфіскація; конфіскація майна юридичної особи; штраф; позбавлення волі; обмеження волі; пробаційний нагляд; ліквідація юридичної особи; протидія корупції; юридична особа публічного права; службова особа