ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ, ПРІОРИТЕТИ, МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Актуальність теми формування правової політики у сфері безпеки та оборони України зумовлена складністю безпекового середовища, в якому функціонує держава, насамперед у зв’язку зі збройною агресією проти України, активізацією гібридних загроз, необхідністю адаптації національного законодавства до стандартів НАТО та правової системи Європейського Союзу. У статті досліджено теоретико-методологічні основи правової політики як цілісної стратегії держави, спрямованої на забезпечення національної безпеки через розвинену систему правових норм, інституцій та управлінських механізмів. Автор обґрунтовує, що правова політика у цій сфері має відповідати принципам системності, легітимності, відповідальності та правової визначеності, а також повинна бути здатною до адаптації в умовах динамічних змін внутрішніх і зовнішніх загроз. Виокремлено ключові виклики для правотворчої та правозастосовної діяльності, зокрема нормативну фрагментарність, проблеми забезпечення балансу між безпековими потребами та правами людини, загрози надмірної мілітаризації правового простору. Увагу зосереджено на стратегічних пріоритетах правової політики, серед яких визначальними є посилення парламентського контролю, ефективне функціонування інститутів цивільного нагляду, створення єдиної нормативної платформи безпекового сектору та цифрова трансформація управлінських рішень. Розкрито механізми реалізації цієї політики на рівні законодавчого, інституційного та управлінського забезпечення з урахуванням практичних аспектів функціонування сектору безпеки в умовах воєнного стану. Наголошено на потребі розроблення довгострокової моделі правової політики, зорієнтованої на захист демократичних цінностей, забезпечення конституційного ладу та гарантування стабільності державного управління у сфері безпеки і оборони.
Keywords: правова політика; безпека держави; сектор оборони; стратегічне планування; законодавчі ініціативи; цивільний контроль; парламентський нагляд; воєнний стан