ТИПОЛОГІЯ ОСІБ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬ ВОЄННІ ТА ПОВ’ЯЗАНІ З ВІЙНОЮ ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ РАДІОЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті на основі загальнотеоретичних знань про особу злочинця та емпіричного матеріалу запропоновано типологію осіб, які вчиняють воєнні та пов’язані з війною злочини у сфері радіоекологічної безпеки. Стосовно воєнно-контекстуального типу, для якого характерною є злочинна діяльність в контексті збройного конфлікту, запропоновано авторський варіант типології за соціально-рольовою характеристикою та мотивацією в контексті збройного конфлікту. Виокремлено та охарактеризовано такі типи та підтипи воєнних злочинців: рядовий комбатант; військовий командир; військово-політичний лідер (верховний лідер, корпоративний лідер); агресор-терорист; жертовний захисник; корпоративний конформіст; політичний конформіст; легкодухий підтип. Окрім охарактеризованих типів можуть бути сформовані додаткові: чи то однопорядкові, чи то субтипи, які деталізуватимуть характеристики осіб злочинців, поглиблюватимуть розуміння логіки їх поведінки, чим сприятимуть розробці ефективних заходів запобігання, протидії злочинності у сфері радіоекологічної безпеки. У кримінально-превентивних цілях, в тому числі й для кримінологічного профілювання, корисною може бути перехресна типологія, що передбачатиме виділення деяких інтегративних, комбінованих типів.
Keywords: кримінальні правопорушення у сфері радіоекологічної безпеки; воєнні злочини; типологія; кримінологічний аналіз особи злочинця; атомна електростанція; запобігання злочинності у сфері радіоекологічної безпеки; протидія злочинності у сфері радіоекологічної безпеки