КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЕКСПЕРТИЗИ У ДОКАЗУВАННІ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті обґрунтовано, що домашнє насильство може слугувати тригером для вчинення більш тяжких кримінальних правопорушень. Окрім безпосередньої кваліфікації за ст. 126-1 Кримінального кодексу України, воно нерідко передує вчиненню злочинів, пов’язаних із фізичним насильством, викраденню людей, умисним вбивствам, доведенню до самогубства, скоєнню сексуальних злочинів і навіть кримінальним правопорушенням проти власності. Відтак у їх доказуванні важливу роль відіграють процесуальні форми використання спеціальних знань, серед яких пріоритетне місце займають криміналістичні експертизи. На підставі узагальнення теоретичних положень та узагальнення емпіричних даних, з’ясовано, що найбільш поширеними серед них є: експертиза зброї, слідів і обставин її використання, експертиза слідів рук (дактилоскопічна), вибухотехнічна експертиза, експертиза нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів, деякі види біологічних експертиз. Доцільність призначення окреслених видів судових експертиз передусім обґрунтована типом завдань, котрі покладаються на вирішення експерта, особливостями слідчої ситуації і механізмом кримінально-протиправної діяльності. Обґрунтовано, що призначення окреслених видів експертиз має відбуватися своєчасно, адже матеріали та сліди, що направляються на дослідження експертів, можуть піддаватися впливу низки зовнішніх чинників (оточуючого середовища), а отже, відтермінування їх призначення недоцільне. Окреслено перспективи подальших наукових досліджень у контексті наукового розроблення досліджуваної проблематики.
Keywords: докази; доказування; кримінальна процесуальна діяльність; висновок спеціаліста; висновок експерта; належна правова процедура; криміналістична експертиза