ОКРЕМІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУЧАСНОГО ПОРТРЕТУ ПРОФЕСІЙНОГО КІБЕРШАХРАЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті на підставі аналізу праць вітчизняних й іноземних учених, присвячених кримінологічним, криміналістичним, а також соціально-психологічним характеристикам осіб, які вчиняли кібершахрайства, запропоновано типологію сучасного портрету професійного кібершахрая відповідно до ознак шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, що є суттєвим внеском в убезпечення життєдіяльності людини, громадянина, органів місцевого самоврядування, державних органів та світового суспільства загалом від кримінальних проявів в кіберпросторі. Запропоновані особливості сучасного портрету професійного кібершахрая є підґрунтям для вдосконалення методики розслідування кримінальних правопорушень досліджуваної категорії, визначення тактики проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, застосування оперативно-розшукових можливостей зокрема використання конфіденційного співробітництва під час здійснення оперативного супроводження кримінального провадження, організації заходів протидії та превенції шахрайств, вчинених шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.
Keywords: кіберзлочинність; кібершахрайство; кібершахрай; типологія; незаконні операції; електронно-обчислювальна техніка (ЕОТ)