ҐЕНЕЗА НАУКОВОЇ ДУМКИ ЩОДО ЗАСОБІВ ДОКАЗУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Наголошено, що неможливо уявити кримінальне провадження поза процесу доказування та навпаки, бо вказані різновиди діяльності є взаємопов’язаними. Акцентовано, що кримінальний процес є динамічним, зазнає змін з урахуванням розвитку суспільства, правової системи тощо, а значить окремі елементи (інститути) кримінального процесуального права еволюціонують, що знаходить своє відображення в наукових теоріях. З’ясовано, що становлення та розвиток наукової думки про сутність, зміст і значення засобів доказування в кримінальному провадженні здійснювалося під впливом багатьох чинників та напряму залежать від сформованих підходів не тільки в науці кримінального процесу, а й у доказовому праві. Підкреслено, що безпосередній вплив на ґенезу наукової думки про засоби доказування в кримінальному провадженні здійснює постійне оновлення кримінального процесуального законодавства з урахуванням суспільних потреб, приміром на тлі розвитку демократичної та правової держави, імплементації міжнародно-правових стандартів у вітчизняний кримінальний процес, пристосування процедури здійснення кримінального провадження до умов воєнного стану тощо. Встановлено, що ґенеза наукової думки щодо засобів доказування у кримінальному провадженні релевантна становленню та розвитку наукових підходів до визначення теорії доказів і кримінального процесуального доказування. Констатовано, що становлення наукової думки про засоби доказування в кримінальному провадженні припадає на першу половину ХХ ст., коли засоби доказування розглядалися через призму характеристики предмета теорії доказів і процесу доказування. Зазначено, що розвиток наукового уявлення про засоби доказування в кримінальному провадженні корелюється з історичними періодами розвитку кримінального процесу загалом і вчення про докази та доказування в кримінальному провадженні зокрема. Встановлено, що зі змінами наукових підходів до визначення доказування в кримінальному провадженні релевантно видозмінювалися й наукові позиції з приводу трактування засобів доказування: від визнання єдиним засобом доказування доказів до включення до системи засобів доказування поряд із доказами процесуальних дій, криміналістичних засобів збирання доказів, логічних прийомів тощо.
Keywords: доказування; кримінальне процесуальне доказування; засоби доказування; кримінальне провадження; кримінальне процесуальне законодавство; наукова думка; наукові позиції; наукові підходи; концепції; теорії; ґенеза; становлення; розвиток