ЗМІСТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ КОНТРАБАНДОЮ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Проведений аналіз теоретичних підходів, урахування особливостей кримінально протиправної діяльності дозволив обґрунтовано вказати, що зміст криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень, пов’язаних із контрабандою, має обов’язково включати відомості про: 1) предмет контрабанди та його розміри (обсяги/кількість), що впливає на кваліфікацію кримінального правопорушення; 2) спосіб учинення контрабанди (підготовки, безпосереднього вчинення та приховування); 3) особливості обстановки (зокрема, чи вчинено кримінальне правопорушення поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю); 4) особливості особи злочинця, учасників злочинних угруповань, залучених до вчинення контрабанди; 5) сліди кримінально-протиправної діяльності. Відомості саме про ці елементи стають належним підґрунтям для побудови усіх інших елементів криміналістичної методики розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із контрабандою. Вважаємо, що в подальшому слід звернути увагу на конкретні ознаки, що характеризують ці елементи.
Keywords: кримінальне правопорушення; контрабанда; криміналістична характеристики; структура характеристики; механізм злочину; спосіб; обстановка