МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ПАРАДИГМА У ЗДІЙСНЕННІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА АКАДЕМІЧНОМУ ВИКЛАДАННІ КРИМІНАЛЬНО- ВИКОНАВЧОГО ПРАВА: ДУХОВНО-ЦІННІСНИЙ ВИМІР (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена проблемам розробки окремих методологічних засад наукових досліджень у галузі кримінально-виконавчого права. Нами проаналізовано понад 50 наукових фахових статей, а також окремі інформаційні ресурси, з тим, щоб вибудувати та вгледіти основну ідею галузево-правової еволюції. Пропонується звернути увагу науковців на такі дослідників на кримінально-виконавчу політику та державно-церковні відносини у кримінально-виконавчій сфері, що потребують свого детального розроблення у рамках окремого наукового дослідження, монографій чи дисертаційних робіт. Дослідницької уваги заслуговує нормативно-правова складова, що визначена у Стратегії реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року. Наголошено, що викладання дисциплін кримінально-правового блоку зокрема кримінології, немислиме без кримінально-виконавчого права. Найвищим інститутом соціальної справедливості у цивілізованому суспільстві є суд, який виносить рішення у кримінальному провадженні. Часто, в результаті його виконання вирішується доля людини. Через озлобленість, людина може остаточно вирішити піти злочинним шляхом чи навпаки – звернути назад, щоб підвести свою поведінку під рамки правослухняності. Завжди з допомогою кримінально-виконавчого права можна суттєво підсилити викладання дисциплін кримінально-правового блоку та й юриспруденції загалом. Вдасться зацікавити аудиторію трагічними долями людей, їхнім понівеченим та зламаним життям або кардинальною переміною на краще. Функціонування банд у світі, а також того, чим і як живе злочинний світ в історичній ретроспективі, ствердність у злі, активна діяльність «злодіїв у законі» є надзвичайно цікавими та важливими для вивчення, що може дати стимул справжньої профілактики та боротьби зі злочинністю, особливо молодому/азартному/ентузіастичному поколінню юристів та правоохоронців, щоб суспільство було здоровим, почувало себе у безпеці та комфорті.
Keywords: кримінально-виконавче право; злочинність; особистість злочинця; виконання покарань; відбування покарань; міждисциплінарність; духовно-ціннісний вимір; пенітенціарна політика; державно-церковні відносини; війна; протидія злочинності; парадигма; доктрина