ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОЦІНКИ АГРЕГОВАНОЇ УСПІШНОСТІ СТИМУЛЮВАННЯ ПРАВОСЛУХНЯНОЇ ПОВЕДІНКИ УВ’ЯЗНЕНИХ / ЗАСУДЖЕНИХ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті, відповідно до міжнародних правових документів, правових позицій Європейського суду з прав людини та європейської практики, наукового доробку українських та зарубіжних вчених, розкрито теоретико-правові засади, сутність і зміст сучасної парадигми та результати критичного осмислення проблем раціонального змісту і практичної реалізації превалюючої у наш час концепції оцінки, основним критерієм якої є вільне від злочинів життя ув’язненого / засудженого після звільнення, а індикатором є рівень постпенітенціарного рецидиву, та обґрунтовано висвітлено перспективні шляхи раціонально виправданого, практично доцільного і реалізабельного спостереження, компаративного аналізу та оцінювання агрегованої успішності стимулювання правослухняної поведінки ув’язнених / засуджених на державному, регіональному та глобальному рівнях як базису для прогресивного розвитку пенітенціарної політики та оптимізації правового регулювання і практики виконання кримінальних покарань, що становить цінність нового наукового знання та користь для подальшого поступу кримінальної юстиції і юриспруденції. За результатами проведеного дослідження представлено авторську концепцію інтегрованого оцінювання агрегованої успішності стимулювання правослухняної поведінки ув’язнених / засуджених, базисом якого є комплекс показників кількості повторно ув’язнених, ув’язнених (в’язнів) і засуджених осіб, розкрито її сильні сторони та перспективи.
Keywords: стимулювання правослухняної поведінки ув’язнених / засуджених; успішність; рецидивізм; постпенітенціарний рецидив; повторно ув’язнені; оцінка; оцінювання; ув’язнені; засуджені особи