ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗАПОДІЯННЯ НЕОБЕРЕЖНОГО ТЯЖКОГО АБО СЕРЕДНЬОЇ ТЯЖКОСТІ ТІЛЕСНОГО УШКОДЖЕННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті на ретроспективному рівні здійснено дослідження особливостей понятійного апарату і сутності криміналістичної характеристики заподіяння необережного тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження, як наукової категорії. Досліджено наукові позиції вчених з питань визначення понятійного апарату криміналістичної характеристики окремих видів злочинів і напрацьовано авторську дефініцію щодо заподіяння необережного тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження. Визначено співвідношення криміналістичної характеристики такого виду кримінального правопорушення та особливостей правової кваліфікації цього виду злочину у порівнянні з умисним вчиненням заподіяння тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження. Запропоновано пропозиції і рекомендації щодо удосконалення норм ст. 128 КК України та виокремлення особливостей криміналістичної характеристики заподіяння необережного тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження у теоретичному і правозастосовному значенні.
Keywords: сутність; поняття; криміналістична характеристика; злочин; особливості; кримінальне правопорушення; удосконалення; теорія; правозастосовна діяльність; тілесні ушкодження; дискусія