ТИПОВІ СПОСОБИ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОФЕСІЙНИМИ УЧАСНИКАМИ СУДОЧИНСТВА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті визначено, що до типових способів учинення професійними учасниками судочинства кримінальних правопорушень проти правосуддя доцільно відносити такі: 1) учинення тиску (психологічного або фізичного(наприклад, фізичного утримання у певних місцях)) на учасників кримінального судочинства; 2) спонукання до вчинення або невчинення певних дій (наприклад, до відмови від захисника); 3) висловлення погроз на адресу учасника судочинства; 4) порушення роботи автоматизованої системи документообігу в судах; 5) підкуп; 6) дискредитація (шантаж); 7) перешкоджання законній діяльності (наприклад, адвоката, що тим самим порушує право особи на захист) та ін. З’ясовано, що зазвичай такі способи є повноструктурними, адже включають і дії щодо підготовки, і безпосереднього вчинення, і приховування кримінального правопорушення. Дії щодо підготовки передбачають вивчення особистості потерпілого, обрання сприятливих обставин для реалізації злочинного умислу, залучення спільників, підбір методів і засобів для його здійснення, підроблення документів тощо.
Keywords: кримінальне правопорушення; правосуддя; професійний учасник судочинства; криміналістична характеристика; спосіб учинення