ІМАНЕНТНІ ОЗНАКИ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті визначено, що іманентними ознаками протидії розслідуванню доцільно відносити такі: 1) протидія розслідуванню є формою соціальної діяльності, котра може набувати характеру протиправної (злочинної); 2) вона спрямована на створення несприятливих умов і перешкод на шляху встановлення істини у кримінальному провадженні, пов’язана з унеможливленням вирішення завдань кримінального провадження; 3) реалізується як в активних, так і пасивних формах поведінки; 4) може вчинятися у вигляді однієї умисної дії або полягає у вчиненні цілого комплексу діянь; 5) може бути реалізована після відкриття кримінального провадження, однак у деяких випадках і до моменту внесення відомостей про кримінальне провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань; 6) дії, учинені в цілях протидії можуть бути пов’язані зі вчиненням фізичного й інтелектуального впливу на окремі об’єкти (у тому числі живих осіб), націлені на перешкоджання іншим діям і ускладнюють досягнення законних цілей представників сторони обвинувачення, тому якщо представляти протидію модельно, то це дія суб’єкта – ознаменована певною ціллю – скерована стосовно конкретного об’єкта (матеріального світу чи живої особи). Наголошено, що протидія розслідуванню може набувати різноманітних форм. Обрання конкретної форми зумовлене низкою чинників суб’єктивного й об’єктивного характеру. Стосовно окремих форм можуть існувати підстави для визначення цілого ряду додаткових ознак, котрі не притаманні іншим формам. Нами наведено лише ті з них, котрі характеризують протидію як явище об’єктивної дійсності, що має місце в правозастосовній діяльності сторони обвинувачення. Важливо в подальшому дослідити всі ті форми, що можуть реалізовуватися з метою перешкоджання діяльності сторони обвинувачення.
Keywords: досудове розслідування; протидія розслідуванню; кримінальне правопорушення; об’єкт протидії; завдання кримінального провадження; перешкоджання діяльності