ЗАКОННІСТЬ І ДИСЦИПЛІНА ПРИ ЗДІЙСНЕННІ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПРАВОЗАСТОСОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У науковій статті доведено, що дотримання законності та дисципліни при виконанні службових обов’язків державними службовцями (поліцейськими) завжди було актуальним питанням, оскільки є необхідною умовою для подальшого розвитку України. Зміцнення законності та дисципліни при здійсненні адміністративної правозастосовчої діяльності, що в свою чергу формує та підтримує правопорядок у державі, потребують ефективності виконання правоохоронних функцій співробітниками Національної поліції. Наголошено, що поліцейський під час виконання службових обов’язків спрямовує свої зусилля на служіння суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку на засадах етики та загальнолюдських цінностей. Визначено, що стратегічна мета законності та дисципліни в умовах правової демократичної держави полягає у тому, щоб шляхом правової регламентації організувати суспільні відносини таким чином, щоб вони забезпечили прогресивний, поступальний розвиток країни.
Keywords: Національна поліція; адміністративно-правове забезпечення; правове регулювання; правозастосовча діяльність; суспільні відносини; правові норми; норми професійної етики; законність; дисципліна; службова дисципліна; правила етичної поведінки; професійно-етичні вимоги; службові обов’язки поліцейських