ДЕЯКІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАПОБІГАННЯ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ У СФЕРІ ДОВКІЛЛЯ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті розкрито деякі проблемні питання запобігання кримінальним правопорушенням у сфері довкілля в Україні. Зазначено, що особа яка вчиняє кримінальне правопорушення у сфері довкілля посягає на надрокористування за рахунок бюджетних коштів, а тому умовно ми їх ділимо на наступні складові: екологічна шкода (така, що спричиняється довкіллю в Україні); шкода суспільству і кожній окремо взятій людині (шкода життю та здоров’ю людей); економічна шкода (шкода, що спричиняється у процесі господарського використання природних ресурсів). З метою гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС пропонується внесення низки змін до статей, які передбачають кримінальну відповідальність за посягання на довкілля в Україні. Крім того, вирішено питання щодо узгодження кримінально-правових норм, які спрямовані на забезпечення екологічної безпеки, з відповідними адміністративно-правовими нормами у сфері довкілля. Обґрунтовано, що застосовувані регулятивні (підзаконні) акти, які передбачають порядок обчислення шкоди в складах злочинів проти довкілля, повинні мати комплексні методики запобігання кримінальним правопорушенням правоохоронними органами, зокрема, органами прокурори Національної поліції України. Констатовано, що запобігання кримінальним правопорушенням у сфері довкілля охоплює всі кримінологічні заходи (загальносоціальні, спеціально-кримінологічні, регіональні та індивідуально-профілактичні), спрямовані правоохоронними органами на діяльність щодо виявлення, розслідування та притягнення осіб, котрі вчиняють екологічні кримінальні правопорушення (злочин або кримінальний проступок).
Keywords: екологічна безпека; екологічна злочинність; запобігання; кримінальне правопорушення; довкілля; бюджетні кошти; прокуратура; поліція