ДУХОВНО-ЦІННІСНА КОНЦЕПЦІЯ ПРАВОРОЗУМІННЯ: ЗМІСТ, СУТНІСТЬ І РОЛЬ У ПІЗНАННІ ЗЛОЧИННОСТІ ТА ПРОТИДІЇ ЇЙ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Нинішнє суспільство, прагнучи до гармонійного розвитку, потребує переосмислення концепту та ідеї служіння – як на рівні окремої особистості, так і в загальносоціальному вимірі/форматі. Служіння як особистісна позиція, явище і процес має глибокі релігійні, теоретико-правові, кримінологічні/кримінотеологічні аспекти, які сьогодні залишаються недостатньо дослідженими. Настанова служіння ближньому, висловлена Іісусом Христом у словах: «Хто хоче бути найбільшим серед вас, нехай буде всім за слугу» (від Матвія 20:26-28) не лише має морально-етичне та духовно-ціннісне значення, а й набуває особливої актуальності та ваги, особливо зараз, у ХХІ столітті в контексті побудови правової держави та запобігання злочинності. Усвідомлення ідеї служіння та її практична реалізація можуть стати ключовим чинником соціальної стабільності, зміцнення інститутів правопорядку та загального прогресу і благоденства. Виховання суспільної відповідальності, здорової української нації через ідею служіння та концепт біблеїстики/бібліотерапії є стратегічним напрямом, здатним вивести українську державу і право на новий рівень і щаблі передового розвитку. Важливим елементом реалізації соціального служіння є ефективна система концепту «правоохорона», що базується на моральних і правових стандартах. Право виступає цінним ресурсом суспільства, подібним до діаманта, який необхідно ретельно захищати. Без духовно-ціннісного виміру цей захист стає формальним і поверхневим. Саме тому сучасне правозастосування дедалі більше інтегрує гуманістичні цінності підкріплені духовно-культурними засадами, забезпечуючи баланс між нормами права, традиціями, звичаями та моральністю суспільства. Справжній професіоналізм у кримінології народжується не лише з академічних знань, а й із щирого прагнення досліджувати глибину цієї науки через самоосвіту. Навіть починаючи з аматорського рівня, кримінолог може досягти найвищих щаблів майстерності, якщо має внутрішню мотивацію, наполегливість і готовність заглиблюватися в складні теоретичні та практичні аспекти своєї галузі. А головне, це підтримка вчителів, наставників, однодумців. Саме прагнення до постійного розвитку, аналізу глибинних процесів злочинності та пошуку ефективних методів її протидії відкриває шлях до справжньої експертності та визнання у кримінологічній науці.
Keywords: праворозуміння; духовно-ціннісний підхід; кримінологія; концепт «правоохорона»; соціальне служіння; злочинність; протидія злочинності; релігія; ідеологія; криміногеннність; демографічна криза; війна