ФІЛОСОФСЬКИЙ АСПЕКТ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті було здійснено аналіз поглядів окремих науковців з приводу захисту прав людини в умовах війни, яких здавна цікавила глибинна сутність війни, її роль та вплив на окрему особистість та ціле суспільство. Ураховано в контексті досліджуваної проблематики позицію Е. М. Ремарка, у словах якого у дещо художній формі простежується основне покликання захисту прав людини в умовах війни – зберегти здатність як окремої особи, так і суспільства до творчості, критичного мислення попри виклики та обмеження після їх скасування. Проаналізовано окремі положення Комплексного стратегічного плану реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023–2027 роки. Обґрунтовано сутність цілісності справедливості в контексті захисту прав людини в Україні в умовах воєнного стану.
Keywords: філософський аспект; захист прав людини; воєнний стан; цілісність справедливості; правоохоронні органи; міжнародна підтримка