ВТЯГНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У КРИМІНАЛЬНО ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ В КІБЕРПРОСТОРІ: ФЕНОМЕН ТА ЗАСАДИ ПРОТИДІЇ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Кіберпростір у XXI столітті постає як складне й суперечливе явище: з одного боку, він відкриває значний гуманістичний потенціал, з іншого – може виступати інструментом контролю, репресій і викривлення цінностей. У цьому просторі особливого значення набуває проблема становлення свідомості неповнолітнього, адже саме тут відбувається їхня соціалізація, формування моральних орієнтирів і світогляду. Умови, в яких зростає дитина – зокрема середовище родини, держави, суспільства, вплив регіональних, культурних, інформаційних чинників – усе це безпосередньо впливає на її психоемоційний та духовний розвиток. Світ сучасних технологій і віртуальної комунікації вимагає від суспільства нової педагогіки виховання, що ґрунтується на цінностях праці, знань, моральної відповідальності, духовності й служіння спільному благу. В умовах цифрової епохи надзвичайно важливо формувати у дітей здатність до критичного мислення, сприйняття вищих ідеалів, розуміння історичного спадку, культурної тяглості поколінь і національної ідентичності. Без підтримки з боку дорослих – через приклад, наставництво, діалог і осмислену присутність у житті дитини – слова й абстрактні заклики втрачають будь-яку силу. Саме тому освітній і виховний процес має включати морально-етичні та духовні компоненти, спрямовані на формування стійких моделей правомірної поведінки, здатності розрізняти добро і зло, критично осмислювати інформацію, протистояти деструктивним впливам кіберпростору. Ключовим завданням є вироблення в підлітків активної громадянської позиції, здатності до самореалізації через корисну діяльність і творчість. Використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій має слугувати не лише джерелом знань, а й інструментом виховання на прикладах моральних авторитетів, видатних особистостей, лідерів нації. Важливо створювати гуманістичний цифровий контент, що просуває ідеї добра, відповідальності, працьовитості, співпереживання та лідерства в служінні суспільству. Кіберпростір має стати простором не лише інформаційної взаємодії, але й морального зростання, духовної інтеграції, формування особистості, спроможної здійснювати свідомий внесок у розвиток як національної, так і глобальної спільноти. Лише за умов такого підходу ми зможемо виховати покоління високорозвинених, відповідальних і духовно багатих людей. У статті визначено ключові параметри кримінологічного феномену втягнення неповнолітніх у кримінально протиправну діяльність у кіберпросторі. З’ясовано його базові детермінанти та сформовано пропозиції щодо засад протидії їх відтворенню.
Keywords: неповнолітні; кіберпростір; кіберзлочинність; втягнення у протиправну діяльність; інформаційні технології; віртуальна комунікація; кібербулінг; кібербезпека; Інтернет-залежна поведінка; агресія; війна; злочинність