ПРАВОВА ПРИРОДА ТА ОСОБЛИВОСТІ ВНУТРІШНЬОГО ЛІКУВАЛЬНО- ОЗДОРОВЧОГО ТУРИЗМУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Наукову статтю присвячено з’ясуванню особливостей правового регулювання внутрішнього лікувально-оздоровчого туризму в Україні. Досліджено наукові підходи до правового регулювання медичного туризму, а також проаналізовано положення чинного законодавства у сфері туризму, охорони здоров’я та курортної справи, які визначають правові засади діяльності санаторно-курортних закладів, що надають лікувально-оздоровчі послуги. Запропоновано авторське визначення поняття внутрішній лікувально-оздоровчий туризм як отримання фізичною особою на підставі цивільно-правового договору лікувально-оздоровчих, реабілітаційних та/або рекреаційних послуг у санаторно-курортних закладах України. Визначено особливості правового регулювання внутрішнього лікувально-оздоровчого туризму, а також особливості правового статусу санаторно-курортних закладів, які можуть функціонувати в організаційно-правовій формі некомерційних підприємств або установ державної, комунальної чи приватної форми власності. Наголошено, що для здійснення господарської діяльності санаторно-курортні заклади повинні отримати ліцензію. Водночас вказано на відсутність у законодавстві спеціальних ліцензійних вимог щодо здійснення ними господарської діяльності з медичної практики. Сформульовано авторське бачення договору про надання лікувально-оздоровчих послуг, під яким запропоновано розуміти домовленість (угода, меморандум) між санаторно-курортним закладом і фізичною або юридичною особою, за якою виконавець зобов’язується надати лікувальні, оздоровчі, реабілітаційні та/або рекреаційні послуги її отримувачу на платній, безоплатній або компенсаційній основі. Визначено істотні умови такого договору, зокрема предмет договору з визначенням переліку лікувально-оздоровчих послуг, їх якість, вартість та строк надання. Обґрунтовано можливість включення умов щодо надання лікувально-оздоровчих послуг у санаторно-курортному закладі до договору туристичного обслуговування між клієнтом і туроператором. Висловлено пропозицію щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання шляхом розробки і затвердження ліцензійних умов надання таких послуг, а також законодавчого врегулювання умов відповідного договору у Законі України «Про курорти» або Законі України «Про туризм». Визначено перспективи подальших наукових досліджень у сфері правового забезпечення внутрішнього лікувально-оздоровчого туризму.
Keywords: туризм; медичний туризм; лікувально-оздоровчий туризм; правове регулювання; медичні послуги; охорона здоров’я; договір про надання послуг; ліцензування; договір на туристичне обслуговування