ВТЯГНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ: КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ КІЛЬКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Статтю присвячено кримінологічному аналізу кількісного виміру відтворення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 304 КК України. Встановлено, що протягом останніх десяти років в Україні проявляється генеральний тренд до статистично фіксованого й вельми істотного зниження досліджуваної категорії злочинності. Абсолютна більшість кримінальних правопорушень, які вчиняються неповнолітніми не є результуючою їх втягнення. Виявлено, що темпи зниження офіційно реєстрованих випадків втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність є набагато вищим за темпи зниження рівня злочинності неповнолітніх в цілому. Це ж відображається і у зменшенні питомої ваги кримінальних правопорушень, вчинені неповнолітніми внаслідок їх втягнення дорослими у загальному масиві кримінальних правопорушень неповнолітніх. Середня частка кримінальних правопорушень, передбачених ст. 304 КК України, щодо масиву тих, які вчиняються неповнолітніми або за їх участю, за десятирічний період склала 5,1 %. Обґрунтовано, що розбіжності між показниками втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність та злочинністю неповнолітніх і за їх участю в цілому частково пояснюється об’єктивними факторами так званої «кримінальної емансипації», так і чинниками латентизації механізмів втягнення, які, зокрема, видозмінюються у зв’язку з віртуалізацією соціальних практик. Встановлено, що відсоток латентності кримінальних правопорушень, передбачених ст. 304 КК України становить приблизно 73,2 %.
Keywords: злочинність; війна; діти; неповнолітні; втягнення у протиправну діяльність; жебрацтво; пияцтво; азартні ігри; кримінологічний аналіз; протидія