ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ КОНТРОЛЮ ТА НАГЛЯДУ ЗА ВЕДЕННЯМ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Обґрунтовано, що завдання нагляду і контролю за веденням лісового господарства в Україні найбільш доцільно поділити на дві групи: загальні та спеціальні. Аргументовано, що до загальних завдань найбільш доцільно віднести наступні: забезпечення законності функціонування відповідної сфери суспільного життя; перевірка раціонального використання ресурсів, перш за все лісових, а також інших фінансових та матеріально-технічних інструментів та засобів, що використовуються в рамках здійснення відповідної діяльності; виявлення та запобіганні правопорушенням, а також встановлення умов та факторів, які обумовлюють їх виникнення; забезпечення реалізації заходів, спрямованих на попередження правопорушень; оцінка ефективності здійснення управління лісовим господарством; забезпечити виконання прав та обов’язків лісокористувачів. Обґрунтовано, що спеціальними завданнями є наступні: виявлення порушень меж виділених ділянок, нелегального вивезення деревини, використання лісу без дозвільних документів; спостереження за якісним і кількісним станом лісів, включаючи їх біорізноманіття; оцінка законності використання лісових ресурсів, що включає аналіз дозволів, квот, договорів тимчасового користування; запобігання деградації лісових екосистем; оцінка своєчасності, повноти, відповідності породного складу та якості відновлення зрубаних лісів. Наголошено, що функції характеризують зовнішній прояв практичної діяльності суб’єктів, що реалізують завдання нагляду і контролю у досліджуваній сфері суспільного життя. До їх переліку віднесено: захисну; правоохоронну; превентивну; інформаційну; виховну.
Keywords: нагляд; контроль; лісове господарство; завдання; функції