РОЛЬ СУДУ В СИСТЕМІ СУБ’ЄКТІВ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Домашнє насильство є однією з найбільш гострих соціальних проблем, що має руйнівні наслідки для постраждалих, та підриває основи суспільної безпеки. Україна, оцінюючи масштаби цієї загрози та керуючись міжнародними стандартами, активно розбудовує систему запобігання та протидії домашньому насильству. Ця система передбачає злагоджену роботу численних суб’єктів – від правоохоронних органів та соціальних служб до громадських організацій. У цьому комплексному механізмі суду належить центральна роль, адже саме суд є ключовою ланкою у забезпеченні правового захисту постраждалих, притягненні кривдників до відповідальності та відновленні справедливості. Ефективність функціонування системи значною мірою залежить від того, наскільки повноцінно суд виконує свої функції, враховуючи специфіку та чутливість справ про домашнє насильство, а також забезпечуючи недопущення повторної віктимізації постраждалих осіб. Стаття присвячена аналізу ролі суду як ключового суб'єкта в системі запобігання та протидії домашньому насильству. У роботі досліджується місце суду в системі уповноважених суб’єктів у сфері запобігання протидії домашньому насильству, особливості його правового статусу.
Keywords: домашнє насильство; судовий захист; взаємодія; міжвідомча співпраця