СТАН ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО РОЗВИТКУ І ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ В США (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена з’ясуванню актуального стану правового регулювання забезпечення реалізації державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів в США. Ключовими актами, які регулюють ринок віртуальних активів у США наразі є Податковий кодекс і Федеральний Закон «Про інвестиції в інфраструктуру та створення робочих місць» 2021 року, у світлі якого суб’єкти публічного адміністрування США повинні розглядати криптовалюту та інші віртуальні активи не як валюту, а як власність (майно), яка зберігається в електронному вигляді та, відповідно, може купуватися, продаватися, належати, передаватися та обмінюватися. При цьому по сьогодні відсутні нормативно-правові акти, які регулюють NFT, DeFi та стейблкоїни. Попри проявлену політичну волю президента США, що відображена насамперед в Указі від 23 січня 2025 року № 14178, станом на кінець квітня 2025 року не розроблено проєкту окремого федерального закону, який комплексно регулюватиме правову природу віртуальних активів (їх типів і видів), особливості функціонування та розвитку ринку цих активів, а також повноважень регуляторів (федерального рівня та рівня штату) щодо забезпечення реалізації державної політики відносно розвитку та функціонування ринку віртуальних активів в США. На сьогоднішній день Конгрес США розглядає два законопроєкти, які стосуються нормативно-правового упорядкування операцій та здійснення контролю за операціями зі стейблкоїнами (GENIUS та STABLE). Утім, ці проєкти федеральних законів не спроможні вирішити проблеми правової невизначеності не лише правового режиму забезпечення функціонування ринку віртуальних активів загалом, але й стейблкоінів зокрема. У зв’язку із цим, констатується, що по сьогодні чітко не визначеними є перспективи поліпшення стану правового регулювання забезпечення реалізації державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів в США.
Keywords: віртуальні активи; криптовалюта; реформа законодавствареформа законодавства; ринок віртуальних активів; стабільні монети; федеральне законодавство США; GENIUS; STABLE