ДО ПИТАНЬ ОЦІНКИ ДОКАЗІВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У науковій статті досліджуються особливості оцінки доказів у кримінальних провадженнях в умовах дії правового режиму воєнного стану. Акцентується увага на тому, що оцінка доказів є окремим елементом процесу доказування, а отже і видом специфічної діяльності уповноважених на те учасників кримінального провадження. Вивчаються підходи, що безпосередньо стосуються оцінки доказів в різних історичних періодах, а також використовується досвід і критерії оцінки доказів в деяких країнах світової спільноти. Розглядається питання щодо визначення поняття «внутрішнє переконання» під час оцінки доказів слідчим, дізнавачем, прокурором, слідчим суддею, судом у кримінальному процесі. Зважаючи на вищевикладене вважаємо, що головним недоліком внутрішнього переконання є вплив суб’єктивних і об’єктивних факторів на прийняття відповідних рішень у кримінальному провадженні. Викладено авторське бачення щодо удосконалення процедури оцінки доказів, яка є важливим чинником для ідентифікації окупантів, причетних до вчинення кримінальних правопорушень і подальшого справедливого правосуддя.
Keywords: кримінальний процес; елементи процесу доказування; доказування; оцінка доказів; внутрішнє переконання; правовий режим воєнного стану