ПРОБЛЕМА КОМПЛЕКСНОСТІ У КРИМІНОЛОГІЇ: АНАЛІЗ МИНУЛОГО, ОЦІНКА ТЕПЕРІШНЬОГО, ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті з урахуванням результатів теоретичного та емпіричного дослідження здійснена спроба оцінки ширини та глибини пізнання проблеми комплексності та комплексного підходу у галузі кримінології. Наведено аргументи щодо доцільності вивчення стану наукової розробленості проблеми комплексності. Розкрито характеристику міжсистемного галузево-предметно-хронологічного підходу пізнання анонсованих питань. Наведено загальне авторське розуміння комплексності та комплексного підходу. Перелічено основних учених та їх наукові праці, які прямо та здебільшого опосередковано стосуються проблеми комплексності. Виділено головні чотири етапи формування та розвитку філософських та кримінологічних знань про комплексність. Акцентовано увагу на значущості загальнонаукової системної методології для глибшого пізнання евристичного потенціалу комплексного підходу загалом та комплексності, зокрема. Намічено перспективи подальшого дослідження указаної наукової матерії.
Keywords: комплексність; комплексний підхід; системність; системний підхід; наука про складність; методологія; кримінологічна система; кримінологія; злочинність; кримінальна протиправність