ОСОБА КІБЕРЗЛОЧИНЦЯ: КРИМІНОЛОГО-ТИПОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті досліджено кримінологічні підходи до типології кіберзлочинців у контексті стрімкої ескалації загроз у цифровому середовищі. Акцентується увага на потребі переосмислення традиційних положень кримінологічної теорії в умовах постіндустріального розвитку суспільства, зокрема через ускладнення структури кіберзлочинності та зростання її впливу на соціальні відносини. Підкреслюється значення глибокого аналізу особистості злочинця як ключового елементу для розробки ефективних заходів запобігання. Обґрунтовано необхідність формування типології кіберзлочинців, яка дозволяє виділяти спільні риси, мотиви й поведінкові моделі осіб, що вчиняють кримінальні правопорушення у кіберпросторі. Наводиться огляд наукових підходів до проблеми, аналізуються труднощі виокремлення типових профілів кримінальних правопорушників у зв’язку зі специфікою кіберзлочинності. Особлива увага приділена дослідженню особистісних, психофізіологічних та соціальних характеристик осіб кіберзлочинців.
Keywords: кіберзлочинність; кримінологічна типологія; особа кримінального правопорушника; комп’ютерні злочини; цифрове середовище; кримінально протиправна поведінка; психологічні характеристики; протидія кіберзлочинності