КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МЕХАНІЗМУ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ЗЛОЧИННОЇ ПОВЕДІНКИ ЩОДО ВТЯГНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу механізму індивідуальної злочинної поведінки щодо втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність. Цей механізм є складною динамічною системою взаємодії втягувача, самого неповнолітнього, ситуації й елементів зовнішнього середовища, включаючи (факультативно) жертву того кримінального правопорушення, до вчинення якого неповнолітній втягується та/або інших осіб, які залучені як суб’єкти до випрошування грошей, іншого майна, розпиття алкогольних напоїв. Встановлено та надано опис особливостям двох механізмів формування мотивів втягнення у кримінально протиправну діяльність: 1) проєкція мотиву самого кримінального правопорушення, до вчинення якого втягується неповнолітній, а саме: корисливий мотив, ресентиментарно-службістські мотиви, мотив самоактуалізації через особистісне домінування, помста, нігілістичний мотив; 2) самостійне фокусування мотивації на особі неповнолітнього, що в результаті репрезентує такі мотиви втягувача: мотив самоактуалізації та визнання; мотив безпеки; корисливий мотив. Надано характеристику етапів прийняття та реалізації рішення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 304 КК України.
Keywords: злочинність; індивідуальна злочинна поведінка; механізм; неповнолітні; протиправна діяльність; пияцтво; жебрацтво; азартні ігри; суспільна мораль; війна; протидія злочинності; захист дитинства