АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті проведено аналіз економічної злочинності в Україні в умовах воєнного стану. Проаналізовано кількісні та якісні показники економічної злочинності в Україні в період з 2020 по 2024 роки. Визначено тенденції економічної злочинності в умовах воєнного стану, їх зв’язок з агресією російської федерації та особливостями функціонування правоохоронної системи України в умовах воєнного стану. Проаналізовано зміни в структурі економічної злочинності, географії та ціні економічної злочинності в умовах воєнного стану. Досліджено типові схеми вчинення економічних кримінальних правопорушень у сфері оборони. Зроблено висновок, що в умовах поєднання елементів відкритої, повномасштабної, та гібридної війни економічна злочинність використовується ворогом як засіб підриву національної безпеки та зниження обороноздатності України.
Keywords: кономічна злочинність; корупція; воєнний стан; показники злочинності; злочинність у сфері оборони; гібридна війна; протидія злочинності