ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ СЛІДЧОГО СУДДІ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ ПРИ ВОЄННОМУ СТАНІ ТА У ПОВОЄННІЙ ПЕРСПЕКТИВІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті на ретроспективному рівні здійснено дослідження теоретичних, законодавчих, правозастосовних наявних проблемних питань щодо забезпечення слідчим суддею прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина на досудовому розслідуванні, з урахуванням змін і доповнень внесених законодавцем відносно його повноважень, пов’язаних з військовою агресією України, що визначає його діяльність й у повоєнній перспективі. На підставі вказаного констатовано на тому, що частина повноважень слідчого судді тимчасово на період воєнного часу наділено й скеровано прокурору у разі неможливості виконання у випадках чітко визначених у законі певних повноважень слідчим суддею. З вказаних проблемних питань досліджено наукові позиції вчених і представників національних наукових шкіл, а по актуальним і перспективним проблемним питанням сформовано наукові позиції авторів. За результатами проведеного дослідження надано пропозиції і рекомендації з теоретичних, організаційних, процесуальних, законодавчих та інших проблемних питань та шляхів їх вирішення.
Keywords: проблемні питання; слідчий; прокурор слідчий суддя; забезпечення; права; свободи; законні інтереси; кримінальне провадження; досудове слідство; удосконалення; судові інстанції; суд; кримінальний процес; повноваження; функції