НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПУ ПРОПОРЦІЙНОСТІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті розглянуто нормативно-правове врегулювання та застосування принципу пропорційності при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій в умовах правового режиму воєнного стану. Авторами досліджено складову конституційного принципу верховенства права – принцип пропорційності. Звернуто увагу на важливості даного принципу як балансу при виконання завдань кримінального провадження між відверненою шкодою публічного характеру та спричиненою шкодою охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян.Обгрунтовується позиція дотримання балансу охоронюваних і порушених прав та свобод людини, оскільки доктрина кримінального процесу відразу відзначає дискусійні питання, які виникають при практичному застосуванні інституту негласних слідчих (розшукових) дій. Цей інститут передбачений законодавцем у Кримінальному процесуальному кодексі України аби максимально забезпечити практичну реалізацію завдань кримінального провадження. Зазначено, що введення в Україні правового режиму воєнного стану у зв’язку з війною російської федерації проти нашої країни, щоденна реєстрація воєнних злочинів та злочинів агресії, необхідність розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених в районі ведення бойових дій, а також на тимчасово окупованих територіях – зумовили велику кількість проблемних питань, пов’язаних з кримінально- процесуальним збором законних, належних та допустимих доказів.
Keywords: воєнний стан; запобігання; кримінальний процес; кримінальні правопорушення; негласні слідчі (розшукові) дії; тимчасово окуповані території; протидія; права людини; принципи; принцип пропорційності; район ведення бойових дій