ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ НА ЕТАПІ ДОСУДОВОГОГО РОЗСЛІДУВАННЯ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ І КРИМІНАЛІСТИЧНІ АСПЕКТИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження процесуальних гарантій як ключового інструменту забезпечення прав і свобод осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Основну увагу зосереджено на уточненні змісту та правової природи поняття «процесуальні гарантії». Розкрито проблемні аспекти реалізації прав учасників досудового розслідування, з урахуванням сучасної правозастосовної практики. Проведено аналіз існуючих наукових підходів до трактування кримінально-процесуальних гарантій, виділено їх сутнісні ознаки. Окрему увагу приділено ролі криміналістики у забезпеченні реалізації процесуальних прав на досудовій стадії. Зокрема, акцент зроблено на значенні криміналістичної тактики при проведенні слідчих (розшукових) дій, які потребують неухильного дотримання прав підозрюваних, потерпілих, свідків та інших учасників провадження. Розглянуто криміналістичні рекомендації щодо документування слідчих дій, застосування спеціальних знань, а також запобігання порушенням процесуальної форми. Обґрунтовано, що впровадження криміналістичних засобів і методів дозволяє не лише ефективно розкривати злочини, а й гарантувати дотримання правових стандартів у кримінальному процесі, зокрема - у межах забезпечення процесуальних гарантій.
Keywords: процесуальні гарантії; кримінальний процес; досудове розслідування; учасники кримінального провадження; криміналістика; процесуальна форма; правовий статус; слідча дія; доказування