ТИПОВІ СЛІДЧІ СИТУАЦІЇ ПОЧАТКОВОГО ЕТАПУ РОЗСЛІДУВАННЯ ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті визначено чинники, що визначають складність розслідування злочинів, пов’язаних із фінансуванням тероризму, зокрема в умовах використання сучасних технологій, криптовалют, фіктивних компаній і транскордонних схем. Акцентовано на необхідності застосування науково обґрунтованого методичного підходу, заснованого на типізації слідчих ситуацій, що виникають на початковому етапі досудового розслідування. Такий підхід сприяє систематизації інформації, оптимізації тактичних рішень і зменшенню ймовірності помилок. Визначено основні види слідчих ситуацій – прості/складні, очевидні/неочевидні, сприятливі/несприятливі – та їхні змістовні характеристики. Наголошено на високому рівні протидії з боку злочинців, ускладненому доступі до доказів і необхідності рішучої реакції правоохоронних органів в умовах збройної агресії проти України. Запропонований ситуативний підхід спрямований на підвищення ефективності розслідування, збереження національної безпеки та обмеження можливостей для зловживання процесуальними інструментами, зокрема угодами про визнання винуватості.
Keywords: злочин; тероризм; фінансування тероризму; криміналістична методика; початковий етап розслідування; слідча ситуація; версія