ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО СТАТУСУ СПЕЦІАЛІСТА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Основним завданням спеціаліста є сприяння слідчому, дізнавачу, прокурору та суду у виявленні та вилученні слідів кримінального правопорушення, речей, предметів або документів, що можуть бути речовими доказами в кримінальному провадженні. Проведене автором дослідження правового статусу спеціаліста як учасника кримінального провадження спонукало до визначення певних проблемних питань, вирішення яких забезпечить правову визначеність та ефективне використання спеціальних знань, вмінь та навичок, якими володіють спеціалісти. На підставі проведеного аналізу положень кримінального процесуального законодавства автором у цій статті запропоновано внести зміни та доповнення до положень КПК України щодо удосконалення прав спеціаліста як учасника кримінального провадження, а саме: щодо умов постановки запитань спеціалістом учасникам процесуальної дії, меж зауважень, що можуть подаватись спеціалістом під час ознайомлення з протоколами процесуальних дій. Щодо обов’язків спеціаліста як учасника кримінального провадження автором запропоновано доповнити положення КПК України в частині надання спеціалістом відповідей на питання, що стосуються сфери його діяльності та пояснень в межах своєї компетенції. Впровадження запропонованих у цій статті автором змін та доповнень в положення кримінального процесуального законодавства в частині правового статусу спеціаліста як учасника кримінального провадження підвищить ефективність досудового розслідування та судового розгляду.
Keywords: спеціаліст; процесуальний статус; сторони кримінального провадження; право; спеціальні знання; процесуальні дії