ПЕРСПЕКТИВИ РОЗРОБЛЕННЯ ОКРЕМИХ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ МЕТОДИК РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ НАДАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті наголошено, що у відповідь на зростання протиправних проявів, що посягають на діяльність інституту адвокатури, реалізацію функцій захисту та представництва, а також довіри до правничої системи загалом, назріло питання про розроблення окремих криміналістичних методик розслідування кримінальних правопорушень у сфері надання професійної правничої допомоги. На підставі проведеного аналізу специфіки таких правопорушень, їх криміналістично значущих ознак, аргументовано доцільність побудови видових, підвидових і міжвидових методик, які враховували б різноманітність механізмів злочинної діяльності. Констатовано, що ефективна криміналістична методика має бути орієнтована на практичні потреби, мати чітку структуру, адаптовану до типових слідчих ситуацій, та враховувати специфіку розслідування саме у цій сфері слідчої діяльності. Окреслено перспективи побудови окремих криміналістичних методик розслідування кримінальних правопорушень у сфері надання професійної правничої допомоги.
Keywords: кримінальне правопорушення; правнича допомога; криміналістична методика; слідча діяльність; програма розслідування