ОСОБЛИВОСТІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОТЕРПІЛИХ ВІД КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, УЧИНЕНИХ ПРОФЕСІЙНИМИ УЧАСНИКАМИ СУДОЧИНСТВА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті розглянуто значення особи потерпілого в кримінальних провадженнях щодо злочинів проти правосуддя, учинених професійними учасниками судочинства, зокрема як об’єкта посягання та джерела доказової інформації. Обґрунтовано необхідність збирання комплексу відомостей про потерпілого як ключову умову забезпечення повного, об’єктивного та неупередженого розслідування. На підставі аналізу даних Єдиного державного реєстру судових рішень визначено типові соціально- демографічні характеристики потерпілих, серед яких переважають повнолітні громадяни України, що брали участь у громадській діяльності або раніше були притягнуті до кримінальної відповідальності. Запропоновано класифікацію потерпілих на дві основні групи: малозахищені особи та особи, що становлять слідчий або оперативний інтерес. Наведено уточнене тлумачення кожної категорії з урахуванням їх характеристик та можливого впливу на хід кримінального провадження. Наголошено, що такий підхід до дослідження особи потерпілого сприяє більш глибокому розумінню причин і умов вчинення злочинів проти правосуддя, а також підвищенню ефективності доказування.
Keywords: правосуддя; професійний учасник судочинства; криміналістична характеристика; механізм злочину; потерпілий