ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РЕЙДЕРСТВОМ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
З урахуванням того, що розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, вимагає комплексного, технічно підкріпленого підходу, який полягає у застосуванні сучасних засобів техніко- криміналістичного забезпечення, мету статті визначено як з’ясувати особливості техніко-криміналістичного забезпечення розслідування кримінальних правопорушень цієї групи. Наголошено, що в сучасних умовах протиправні посягання на сферу економічних відносин характеризуються високим рівнем організованості, складністю схем та активним використанням цифрових технологій. У зв’язку з цим значно зростає потреба в розширенні арсеналу технічних засобів, а також у впровадженні ефективних алгоритмів їх застосування в межах кримінального провадження. Зауважено, що належне забезпечення органів досудового розслідування полягає не лише у застосуванні засобів фото- та відеозйомки, а й у наданні широкого доступу до міжвідомчих банків даних, інтеграцією інформаційних ресурсів на державному рівні. Доведено, що протидія рейдерству передбачає активне впровадження сучасних технічних засобів, цифрових технологій та запровадження до активного використання програмно-комп’ютерного забезпечення у досудовому розслідуванні
Keywords: рейдерство; досудове розслідування; техніко- криміналістичне забезпечення; спеціальні знання; науково-технічний засіб; програмно-комп’ютерне забезпечення