ЗАВДАННЯ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ) ЗА ДОДЕРЖАННЯМ І ВИКОНАННЯМ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
У статті наголошено на тому, що ключовою метою державного нагляду (контролю) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сфері пожежної безпеки є створення такого стану пожежної безпеки, за якого ризики виникнення пожеж будуть мінімізовані та/або ліквідовані повністю, що, в свою чергу, є важливою гарантією забезпечення та захисту життя та здоров’я людей. Встановлено, що ключовими завданнями нагляду (контролю) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сфері пожежної безпеки є: встановити факти порушення норм чинного законодавства, пов’язаних із пожежною безпекою, на основі чого застосувати відповідні санкції до порушників; з’ясувати чинники, що призводять до зростання ризиків у сфері пожежної безпеки; забезпечити неухильне дотримання режиму законності у сфері пожежної безпеки; захистити навколишнє середовище, а також права, свободи і законні інтереси людини і громадянина; створити умови для безпечного функціонування суб’єктів господарювання, а також ведення домашнього господарства; реалізувати державну політику у сфері охорони життя та здоров’я людей.
Keywords: завдання; пожежна безпека; державний нагляд; контроль; додержання; виконання; вимоги законодавства; адміністративне законодавство