ДО ПИТАННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАКРІПЛЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ПРЕВЕНТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено дослідженню нормативно-правового закріплення адміністративно-правових інструментів превентивної діяльності Національної поліції України. Наголошено, що застосування адміністративно-правових інструментів превентивної діяльності Національної поліції, по-перше, має відбуватися у чіткій відповідності до загальновизнаних міжнародних та європейських стандартів діяльності поліції, по-друге, базисною основою реалізації арсеналу відповідних адміністративно-правових інструментів, за допомогою яких досягається виконання визначених перед Національною поліцією України завдань щодо здійснення превентивної діяльності має бути інтегральна взаємоузгоджена нормативно-правова база, яка визначає види та регламентує їх реалізацію. Обґрунтовано, що нормативно-правові акти, які закріплюють адміністративно-правові інструменти превентивної діяльності Національної поліції складають системний комплекс пов’язаних між собою елементів, поєднаних у певну структурну єдність, що може бути упорядкована за різними характеристиками та параметрами, які визначають види, регламентують процедури, підстави та особливості застосування адміністративно-правових інструментів за допомогою яких досягається виконання визначених перед Національною поліцією України завдань щодо здійснення превентивної діяльності, спрямованих на запобігання порушень життєдіяльності населення та забезпечення оптимального функціонування безпечного середовища.Зроблено висновок, що «інтегрованість» превенції як правового явища у всі визначені перед Національною поліцією України завдання свідчить про широкий спектр та складну конструкцію системи нормативно-правових актів, які закріплюють та визначають адміністративно-правові інструменти превентивної діяльності Національної поліції, що, у свою чергу, потребує системного підходу із застосуванням класифікаційного розподілу відповідних нормативно-правових актів.На підставі узагальнення теоретико-правових підходів до класифікації нормативно-правових актів сформовано авторське бачення щодо критеріїв систематизації нормативно-правових актів, які визначають адміністративно-правові інструменти превентивної діяльності Національної поліції.
Keywords: Національна поліція; поліцейська діяльність; превентивна діяльність; превенція; нормативно-правовий акт; класифікація; критерії класифікації нормативно-правових актів; адміністративно-правові інструменти; інструменти діяльності публічної адміністрації