ПОНЯТТЯ ТА ЗНАЧЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, надано характеристику системі матеріально-фінансового забезпечення територіальних управлінь ДБР. Аргументовано, що матеріально-фінансове забезпечення можна розглядати у двох аспектах –як процес і, як сукупність форм, методів та засобів. Відмічено, що в цілому обидва підходи не суперечать і не виключають один одного, а лише відображають різні боки досліджуваного забезпечення. Обґрунтовано, що матеріально-фінансове забезпечення діяльності територіальних управлінь ДБР доцільно розглядати як врегульовану нормами права діяльність компетентних суб’єктів щодо здійснення комплексу рішень і заходів із відшукування джерел, формування фондів, раціонального розподілу та використання матеріальних (тобто речових) засобів і грошових коштів з метою створення сприятливих умов для ефективного, якісного та неупередженого виконання територіальними управліннями ДБР покладних на них завдань, функцій і повноважень. Доведено, що матеріально-фінансове забезпечення територіальних управлінь ДБР має включати: 1) матеріально-технічні ресурси, до яких належать: а) будівлі та приміщення (офісні, житлові, навчальні, охорони здоров’я, технічні тощо); б) транспорт і засоби необхідні для його нормальної експлуатації; в) меблі та канцелярські товари; г) комп’ютерна техніка та оргтехніка; ґ) спеціальне обладнання та устаткування; д) зброя; е) засоби заохочення та мотивації персоналу; 2) фінансові ресурси: а) грошові кошти на придбання та оплату обслуговування матеріальних засобів; б) грошові кошти на оплату і стимулювання праці персоналу територіальних управлінь ДБР; в) грошові кошти на придбання інформаційних, комп’ютерних та інших технологій; г) кошти на забезпечення навчання та професійного розвитку персоналу; ґ) кошти на виконання соціальних гарантій та зобов’язань перед персоналом управлінь; д) кошти на проведення просвітницької та іміджевої роботи.
Keywords: матеріально-фінансове забезпечення; територіальні управління; Державне бюро розслідувань