ДО ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ТА ОКРЕСЛЕННЯ ЗНАЧЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ У СФЕРІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, запропоновано авторське визначення поняття «безпека у банківській діяльності». Запропоновано власний підхід щодо розуміння категорії «забезпечення безпеки у банківській діяльності». Підкреслено, що значення забезпечення безпеки у досліджуваній сфері полягає у тому, що воно створює умови для стабільної та надійної роботи банківської системи. Акцентовано увагу на тому, що в сутності безпеки криється характеристика захищеності, стабільності, непорушності, недоторканості чогось або когось. Це нульова точка реальності де відсутні будь-які фактори або чинники, що чинять негативний вплив, або потенційно можуть його чинити. При цьому, безпека є чутливою до контексту категорією, остаточний зміст якої залежить від сфери в якій її використовують. З’ясовано, що забезпечення безпеки у банківській діяльності — це комплекс організаційних, технічних, правових та управлінських заходів, спрямованих на захист банківських установ, їхніх активів, клієнтів та фінансових операцій від внутрішніх і зовнішніх загроз, таких як шахрайство, кіберзлочини, фінансові зловживання, відмивання коштів, а також ризики, пов'язані з економічною нестабільністю. Значення забезпечення безпеки у досліджуваній сфері полягає у тому, що воно створює умови для стабільної та надійної роботи банківської системи, що є основою для підтримки довіри громадян, інвесторів та бізнесу до фінансових установ. Ефективна система безпеки дозволяє мінімізувати фінансові ризики, запобігати загрозам кібербезпеки, захищати конфіденційні дані клієнтів і забезпечувати стійкість банків до зовнішніх та внутрішніх загроз та викликів.
Keywords: безпека; забезпечення; банк; банківська діяльність; система